Wat en waarom een Risico, Inventarisatie & Evaluatie

Ondernemen is risico’s lopen

Een ondernemer loopt risico’s; dat weet u als geen ander. Het product waarin u investeert, moet aanslaan. Uw klanten moeten betalen, er moet niet ingebroken worden in uw bedrijf. Allemaal risico’s. Dat hoort nu eenmaal bij het ondernemerschap. Zolang alles goed gaat, verdient u er met uw personeel een aardige boterham mee.

Kent u alle risico’s? Ook voor uw personeel en uw materieel?

Maar wat als er plotseling een ongeval met een machine gebeurt? Een medewerker gevaarlijke stoffen binnenkrijgt? Of als iemand uitvalt omdat hij of zij te zwaar werk heeft, of te veel? Dan staat de productie stil, of u moet ‘t met een persoon minder doen. Daar komen nog de reparaties en ziektekosten bij. En het brengt uw goede naam in gevaar. Kortom, behoorlijke risico’s.

Met een RI&E zet u deze risico’s op een rij. Zo kunt u ze gericht aanpakken!

U heeft vast wel eens gehoord van een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie, ofwel RI&E. Een RI&E is eigenlijk twee dingen: een LIJST met alle risico’s in uw bedrijf, en een PLAN voor het oplossen ervan. Met die twee kunt u de risico’s voor uw personeel en uw bedrijf terugdringen. En dus ook het financiële risico.

De RI&E is niet ingewikkeld. WEL VERPLICHT voor bijna iedere ondernemer met personeel!

Ingewikkeld? Dat valt mee. U moet er gewoon even voor gaan zitten. Belangrijk is een RI&E wél. Zo belangrijk dat de overheid hem verplicht heeft gemaakt voor vrijwel alle ondernemers met personeel.

Risico’s terugdringen!

Reactiva ondersteunt u bij het maken van een lijst met risico's in uw bedrijf. Deze lijst, uw RI&E, moet antwoord geven op de volgende zes vragen:

 • Zijn er in het verleden ongevallen gebeurd in mijn bedrijf?
 • Wat kan er op dit moment fout gaan in mijn bedrijf, zodat ongevallen of verzuim optreden?
 • Hoe groot is de kans dat het gebeurt?
 • Hoe beperk ik een risico? Of de schade als het toch misgaat?
 • Welke maatregelen zijn nodig? En hoe voer ik ze door?
 • Hoe zorg ik dat de maatregelen blijven werken?
 1. Risico’s sorteren; de belangrijkste bovenaan

 2. Nadat de lijst met risico's in uw bedrijf opgesteld is, komt de volgende stap: het evalueren van de risico's. Vergelijk alle risico’s van de lijst en zet ze in de goede volgorde onder elkaar, de belangrijkste bovenaan. U heeft nu een lijst met “Things to Do”. De derde stap is: termijnen prikken voor het aanpakken van de risico’s in uw bedrijf. Wie gaat met welk risico aan de slag? En wanneer bent u tevreden? Wat levert het op? Vaak is het niet mogelijk om alle risico's tegelijk aan te pakken. Het is daarom verstandig een afspraak te maken met Reactiva. Wij kunnen vertellen welke maatregelen de meeste prioriteit hebben, en welke het meeste effect zullen sorteren.

  Kortom, een plan van aanpak. Zo lost u de risico’s één voor één op, bij voorkeur aan de bron. Misschien zijn er meer vliegen in één klap te slaan.

  Toetsen van uw RI&E

Nadat u de risico's in uw organisatie geïnventariseerd en geëvalueerd hebt en een plan van aanpak hebt gemaakt, is het zaak uw RI&E te laten toetsen.

De wet verplicht dat de RI&E door een gecertificeerde arbodienst/deskundige getoetst wordt door middel van een bedrijfsbezoek. De gecertificeerde deskundige van Reactiva  toetst de RI&E en adviseert bij het plan van aanpak. Samen bekijken we of alle risico’s op de lijst staan, of de situatie in het bedrijf goed is weergegeven en of de laatste normen en richtlijnen zijn gebruikt.

RI&E klaar? Aan de slag!

Klaar? Dan bent u begonnen! Dat klinkt vreemd. Als je klaar bent, ben je toch klaar? Met de RI&E ligt dat anders. Nadat u uw RI&E en plan van aanpak door Reactiva is getoetst, is het tijd om aan de slag te gaan met de uitvoering van uw plan van aanpak. In het plan van aanpak heeft u aangegeven binnen welke termijn concrete maatregelen tegen de geïnventariseerde risico's genomen zullen worden.

Betrekken van werknemers

Het is verstandig om werknemers te vragen welke maatregelen zij het belangrijkst vinden. Zo worden zij betrokken bij de ontwikkeling van bedrijfsveiligheid. Werknemers zullen in dat geval eerder geneigd zijn mee te werken aan de uitvoering van het Plan van Aanpak.

Uw RI&E actueel houden

Als u aanpassingen in het bedrijf aanbrengt, moet u de RI&E ook aanpassen. Nieuwe machines, nieuwe manier van werken, reorganisatie? Veranderingen in uw bedrijf betekenen een aangepaste RI&E. Dus als met uw (eerste) RI&E klaar bent, dan bent u begonnen. Begonnen met het verbeteren van de veiligheid en gezondheid in uw bedrijf.


En met verbeteren ben je nooit klaar!

Meer weten of een vrijblijvende offerte aanvragen?
Neem direct contact met ons op!